Site icon Poglejmo.si lifestyle

Vezanje kravate • Kako zavezati kravato in kaj je potrebno vedeti

vezanje kravate in kaj je potrebno vedeti

Vezanje kravate zna postati prava mora, če ne vemo, kako pravilno vezati. A biti brez kravate v poslovnem svetu ali na kakšnem svečanem dogodku je kot biti v avtu brez odbijačev. Enostavno ne zgleda ok. Zraven vsega še pa moramo vedeti, kako izbrati samo kravato, kakšne širine mora biti, ter od česa je odvisna. Ko smo izbrali pravo, se pa moramo odločiti, kateri kravati vozel je najprimernejši za nas in kakšna mora biti pravilna dolžina zavezane kravate. Toliko stvari …

Zato smo se pa odločili, da pripravimo prispevek, ki bo pokrival vse vidike zavezovanja kravate. Da boste lažje navigirali skozi celoten prispevek imate odspodaj še kazalo, ki vas bo peljalo do posameznega segmenta.

Poglej tudi: Kako zavezati metuljčka?


Poglejmo širine kravat

Dotaknimo se izbora širine kravate, katera je odvisna od: vrste obleke, širine reverja, vaše možate postave in na zadnji izbiri samega kravatnega vozla. V osnovi poznamo (4) štiri širine (na tržišču je seveda širok izbor drugih):

Kaj pa je rever? Rever je sprednji, zavihani del ovratnika pri plašču, suknjiču ali obleki (blazerja), katerega potem kombinirate s širino vaše kravate. Torej če je rever širok, izberete široko kravato – če je le ta ozek, izberete ozko.

Trenutno so v stilu širine kravate med 5,7 – 8,2 cm. Širina se meri pri konici najširšega dela same kravate. Širino prilagajate obliki oz. konstrukciji svojega telesa.

Zakaj pa je širina kravate tako pomembna?

Moški z ozkim telesom in majhnimi prsmi nikakor ne more nositi široke kravate, saj bo na njem bila videti širša kot na nekom s povprečno- atletsko postavo. Med tem, ko si moški povprečne postave lahko izbira ozko ali široko, saj se širša nagiba h klasični privlačnosti, ozka pa na njem izžareva mladosten in trendovski čar.

Čisto preprosto in logično je, da širokemu – velikemu moškemu pristajajo malce širše kravate, sploh če ste kak bodybuilder in imate širšo konstrukcijo ramen in prsnega koša. Ampak ne širše od priporočene širine.

Pripravili smo vam splošne smernice, po katerih se je zelo dobro ravnati:

če ste ozek in suh moški izberite kravato s širino med 5,7 in 7 cm širine konice,
• za povprečnega moškega atletske postave je primerna širina 5,7 in 8,2 cm in
• za širokega velikega moškega je primerna kravata med 7 in 8,2 cm širine.

Torej širina kravate vpliva na vezaje  – kar pomeni, da ne moremo izbrat zelo široke kravate in je zavezati v ozek vozel – to preprosto ne gre.

Vezanje kravate na pravo dolžino

Če se sprašujete kako zavezati kravato na pravo dolžino, je splošno pravilo, da konica kravate sega do zgornjega roba pasu oz. zaponke. Čeprav tudi ni narobe, če je konica nekoliko višje ali nižje od roba pasu. Je pa vsekakor odlično pravilo, katerega se je vredno držati. Zadnji del oz. ožji konec ne sme biti daljši od sprednjega oz. širšega dela in je vedno skrit za njim.

Bodite pozorni na dolžino, saj je zelo pomembno, da je pravilna dolžina kravate prilagojena vaši višini. Visoki moški naj izberejo dolgo kravato, medtem ko nizki izberejo kratko. V osnovi imamo (3) tri glavne dolžine.

Kako tip ovratnika vpliva na izbiro kravate in kravatnega vozla

Tako kot ni vsaka dolžina kravate za visokega/nizkega moškega, tako tudi ni vsak vozel za vsak tip ovratnika. Ker imamo na trgu širok izbor raznovrstnih tipov ovratnikov, smo izbrali najpogosteje uporabljene ter jih spodaj opisali. Skupaj z vsemi lastnostmi smo še dodali napotke za pravilno izbiro vozla.

Tip “Point Collar” ovratnika

“Point collar” ali ravni ovratnik je najbolj uravnovešen tip ovratnika, ki ustreza tako formalnemu kot priložnostnemu oblačilu. Za takšne ovratnike je značilno, da so široki in koničasti. Končajo se v točki, njihov konec pa največ krat “kaže” navzdol. Odlikujejo se po njihovi ozki vratni odprtini. Znano je, da so zaradi širine bolj dominantne narave kot njihovi bratje in tako izražajo resnost in samozavest.

Zato so za tak ovratnik najprimernejši manjši ali ožji kravatni vozli, saj tako najbolj dopolnijo videz in sovpadajo s širino ovratnika. Za vezanje kravate je najprimernejši vozel vsekakor polovični Half- Windsor, saj zahteva manj tekstila, kot polni Windsor vozel; kar se pa posledično tudi izrazi na majhni velikosti vozla.

Če izberete srajco s tem ovratnikom, ste zaradi njegovega formalnega (a vseeno standardnega) videza primerni za pisarno, poroko ali priložnostna srečanja.

Tip “Spread” ovratnika

“Spread” ali razširjen – odrezan ovratnik je znan po tem, da ima zelo široko vratno odprtino. Ta slog je najbolj primeren za formalne priložnosti in se tradicionalno nosi z večjim kravatnim vozlom. Je hkrati eleganten in formalen, ob enem pa izraža zelo sproščen značaj.

Ta tip je eden izmed najbolj razširjenih ovratnikov, saj ga lahko nosimo skoraj za vsako priložnost. Še posebej žari pri izbiri širokih kravatnih vozlov, ki ga odlično dopolnjujejo. Lahko se poigrate tudi z manjšimi vozli, če seveda dogodek ni super formalen. Takšen ovratnik je primerno obleči za prefinjeno pohajkovanje po mestu ali za no podjetniško delovno mesto. Seveda pa tudi po lasnem slogu in željah.

Predlagali bi vozel Balthus saj je kralj za široke ovratnike. Če ste moški z velikim vratom, je ta vozel kot nalašč za vas. Prav tako, lahko izberete polni Windsor, ki tudi odličo dopolni širok vratni prostor.

Širši ovratniki so kasneje tipa “English spread” ter “Cutaway”, ki sta še širša in imata svoja pravila nošenja.

Tip “Button-Down” ovratnika

“Button-Down” ovratnik ali gumbasti ovratnik – je tip ovratnika, ki je raven in povezan navzdol z dvema gumbkoma, ki se držita tkanine vaše srajce. Odprtina tega ovratnika je ozka do srednje velika. Kar pomeni, da temu primerno tudi izberete kravatni vozel. Priporočamo vsekakor ožje ali manjše vozle, saj je ovratnik sam minimalistične narave. Poigrate se s slogi kravat in vidite, katera bi vam najbolje ustrezala.

Glede na nežen in športen videz tega ovratnika, se le ta nosi s casual ali športnim slogom oblačenja. Primeren je za dogodke, ki niso zelo formalni in elegantni. Zato za ta tip ovratnika izbiramo temu primerno kravato ter kravatni vozel.

Priporočamo napredni vozel Half Windsor (zaradi njegove srednje velikosti se odlično ujema z ozkimi ovratniki) ali preprost in klasičen Four in Hand (njegov klasičen vsestranski videz in njegova majhna velikost sta super kombinacija z “Button down” tipi ovratnikov).

Vrste kravatih vozlov

Ker je število vozlov odvisno le od domišlije (saj jih je preko 40) smo jih kategorizirali v štiri glavne kategorije. Razdellili smo jih po težavnosti, videzu in velikosti samega vozla.

Spodaj smo vam pripravili nekaj primerov zavezovanja teh razno- stopenjskih vozlov, za lažjo predstavo. Za še več vozliv lahko obiščete to stran: tukaj.

Klasični kravatni vozli

V to kategorijo sodijo vsi preprosti vozli tradicionalne narave. Zaradi njihove vsestranskosti se odlično znajdejo v vsaki kombinaciji oblačenja. Ali je to poslovni dogodek, svečan obred ali priložnosti zmenek vas nikoli ne bodo pustili na cedilu. Največ krat so a-simetrični, a ravno tukaj leži njihova prikupnost.

Med njih uvrščamo vozle:

  1. Four in Heand
    (Lep, enostaven,vsestranski ozek vozel, primeren za začetnike)
  2. Half Windsor
    (Je srednje velikosti, enostaven za vezat in super za kravate iz debelejših tkanin.)
  3. Pratt

Napredni kravatni vozli

Ta kategorija je za ljudi, ki jim zavezovanje kravate ni tuje. Zanje si je treba vzeti malo več časa, da se jih priučimo. A nas zato nagradijo z ostrim izgledom, ki govori o modi in sodobnem izgledu. Sicer pa, če imamo voljo se da naučiti tudi najtežjega ?

Vezanje kravate z naprednim kravatnim vozlom dosežemo moderno – eleganten videz in damo vedeti, da nismo v kravati le en krat na leto.

V tej kategoriji bi izpostavli naslednje vozle:

  1. Polni Windsor
    (Če so vam všeč veliki vozli, ali iščete vozel za majico s široko razprtim ovratnikom, potem je ”Windsor” idealen. )
  2. Kelvin
    (Srednje velik ustvarjalno vezan vozel, ki je kot nalašč za ozko in klasično razprte ovratnike srajc.)
  3. Prince Albert
    (Nedvomno eleganten vozel, za katerega vam bodo zavidali. To je priljubljena izbira med moškimi, ki so ponosni na svoj izbran dodatek.)

Strokovni kravatni vozli

Tile vozli so za izkušene kravatonosce, ki si želijo specifičnega videza in vedo, za kaj ga nosijo. Izraža eleganco in ustvarjalnost, njihov videz je pa profesionalne narave. V kolikor nosite kravato na vsakodnevni bazi, vam absolutno predlagamo, da si to kategorijo dobro pregledate.

Vezanje s strokovnimi vozli zna zahtevati kar nekaj časa za priučitev. A ko boste imeli dovolj “kilometrine” bodo ti vozli vaš zvesti sopotnik.

Med njih spadajo vozli:

  1. Balthus
    (Ali vam je všeč velik kravatni vozel? Balthus je največji vozel.)
  2. Cristensen
    (Vam je ljubši večji kravatni vozel, ampak želite nekaj bolj edinstvenega? Ta bo pravi za vas)
  3. Manhattan

Eksotični kravatni vozli

Tale kategorija je za moške, ki si upajo izstopati in biti drugačni. Takšni kravatni vozli so za posebne priložnosti in zahtevajo stopnjo ustvarjalnosti ter veliko izkušenj z rokovanjem s kravato. Zaradi njihove drzne narave vam vezanje kravate z eksotičnim vozlom priporočamo le za dogodke in srečanja, na katerih imate prostor biti drzni in izstopati.

V to kategorijo padejo:

  1. Trinity
    (Želite nositi kravato s ponosom? Trinity vozel ima svoj čas in prostor. Eksotičen kravatni vozel, ki razbije vsa klasična pravila kravate. )
  2. Eldredge
  3. Murrell

Naši napotki za vezanje kravate

1. V poslovnem svetu uporabljajte bolj umirjene, temnejše barve kravat. Barve kravat izbirajte priložnosti primerno in tudi glede na letni čas.
2. Moški, ki ste manjše postave, ne nosite pretirano širokih kravat z velikimi vzorci. Moški, ki ste visoki, pa si lahko privoščite tudi malo širše kravate z izrazitimi vzorci.
3. Kravata naj ima vedno popoln vozel. Širina kravatnega vozla ne sme biti širša od širine lastnikove brade ter tudi od trenutnih modnih smernic, osebnega okusa in podobe.
4. Guba pod vozlom naj bo rahlo obrnjena navznoter.
5. Kravata naj bo vedno sveže zavezana. Če jo boste hranili zavezano, bo izgubila svojo osnovno obliko, sijaj in teksturo. Priporočljivo je, da se kravato po vsakem nošenju razveže in obesi oz primerno shrani.

Poglejte si tudi: Kravatni madeži in kako očistiti kravato?

Exit mobile version