Vsi vemo, da pitje alkohola ni primerno v velikih količinah, zato priporočam zmerno in pametno pitje! Viski je zelo priljubljena pijača, kateri resnično lahko rečemo voda življenja. Le tega pijemo za užitek in ne zato, da lahko rečemo, da ga pijemo. – kadar ga pijemo ljubitlsko
Viski ima veliko dobrih lastnosti in je po drugi strani kar skrivnostna pijača, v kateri lahko izjemno uživamo.
Kako pa piti viski?
Viski je odlična pijača za druženje ter ljubiteljsko pitje. Pijačo ki jo pijete, pove o vas zgodbo, kot oblačilo ki ga imate oblečenega in frizura, katero predstavljate. Tukaj ni pravila kako piti viski.. so pa smernice za osebe, katere so začetniki ali začetni poznavalci v pitju in preizkušanju viskija.
Smernica št. 1
Viski izberite modro!
V kolikor ste začetnik, še morate odkriti svojega najljubšega, kar seveda pomeni, da jih je treba nekaj preizkusiti. Vrstijo se kot:
- malt viski (oz. sladni)- izdelan iz slajenega ječmena na škotskem,
- grain viski (oz. žitni) – iz mešanice različnih žit (koruze, pšenice, rži, ječmena)
- blended viski (oz. mešani viski) – proizvod mešanja različnih vrst viskijev.
Vsak ima nekaj svojega specifičnega, kar ga dela posebnega. Ko boste našli sebi ljubo vrsto viskija ste že na konju.
V kolikor bi želeli izvedeti več o vrstah, si preberite članek Katere vrste viskija poznamo? (link)
Smernica št. 2
Vedite, kako naročiti/ kupiti svoj viski!
Viski se lahko pije:
- »neat« – kar pomeni brez vsega (tako da lahko občutite njegove čiste arome in vse kar spada zraven),
- »on-rocks« – pomeni s kockami ledu (led viski rahlo razredči in nekako odvzame ta pekoč občutek v ustih)
- z dodatkom izvirske vode (katera viski prav tako rahlo razredči in ga lahko uživate malo dlje),
- ali ljubiteljsko, po svoje z dodatki, kateri vam odgovarjajo.
V kolikor ga boste kupovali v trgovini, je veliko krat tako, da je cena kazatelj kakovosti- a pazite! Ni vedno temu tako, saj imamo različne okuse in želje, tako da priporočam, da začnete z nečim v razponu do 50€ in nato dlje.
Smernica št.3
Izberite starost in kozarec!
Starejši kot je viski, bolj je bogat in več od njega dobimo. Ker se večina viskija stara v hrastovih sodih, je dlje staran viski veliko bolj aromatičen, sploh če ga zadnjih nekaj let prelijejo v šerijeve ali bourbon sode, kateri še dodatno vplivajo na aromo.
Najpogosteje se uporablja za viski kozarec, kateri je višji in zgoraj ožji- v obliki tulipana, saj arome ne pobegnejo takoj iz njega in ga lahko dlje časa uživamo.
Seveda pa ni nujno izbrati tak kozarec. Še nekaj primernih sem vam predstavila v članku Kako piti viski in kateri kozarec izbrati. Vabljeni!
»Poznavalci pravijo: minuta v kozarcu = pomeni eno leto v sodu.«
Hiter odgovor:
Viski lahko pijemo na več načinov in sicer brez vsega (neat), z dodatkom ledu (on- rocks) ali z dodatkom izvirske vode. Kozarec katerega izberete je priporočljivo, da je visok in zgoraj ožji od spodnjega dela, da arome iz viskija ne »pobegnejo«. Tako ga lahko v polni meri uživate tako z nosom kot v ustih.